Családi vállalkozás 1954 óta
Nemzetközi ág
lutz-szivattyuk@lutz.hu
+ 36 96 41 98 13

Hogyan működik egy hordószivattyú a maradék mentesen?

Egy hordószivattyú segítségével lehetősége van arra, hogy egy hordót vagy más tárolót gyorsan kiürítsen, de a szivattyú lekapcsolásakor a folyadék, ami a szivattyúszár részben található, akadálymentesen visszafolyik a hordóba. Hasonlóan, mint a szívószállal való ivás esetén.  A nem teljesen üres hordókon keresztül elért termékvesztesség az eredmény. Ezzel tízszer nagyobb költségek merülhetnek fel a maradék megsemisítésével, szennyvíztisztítással és tárolásával.

A maradék nélküli ürítés elve

Hogy egy folyadék visszafolyást meg tudjunk akadályozni, a szivattyúlábat, járó motor mellett, a szivattyúrész belsejében található elzáró edény süllyedésével lezárjuk. Az elzárás (leeresztés) ill. nyitás (felemelés) egy kis kar elfordításával történik  , a kézikerék alatt.  Ez az elzáróedény megakadályozza így, hogy a már teljesen felszívott folyadék ismét a hordóba visszafolyhasson. A motor lekapcsolása után, a szivattyút, a felszívott folyadékkal, kivehetjük és a következő hordóba áthelyezhetjük. Hasonlóképpen a maradék folyadékot a elzáróedény nyitásával egy kisebb edénybe is kiüríthető.

Záróedény nyitva van

Ha a záróedény nyitva van, a folyadékot kiszivattyúzhatjuk.

A megoldás különösen a vegyipar számára

Lutz-Szivattyúk kifejlesztett egy speciális szivattyút ennek az iparágnak. A maradék nélküli szivattyú a kézikeréken keresztül a meghajtómotorhoz csatlakozik. Az erőátvitelt a meghajtótengelyhez egy rugalmas kuplunggal továbbítja, amely egy tengelyvezetőben jól behelyezve és letömítve forog. A tengely alul a járókereket tartja, ami elősegíti a külső cső belsejében lévő folyadékot a tömlőcsatlakozásig jusson.

Elzáróedény zárva van

Ha az elzáró edény zárva van, a folyadék visszafolyázást akadályozzuk meg. Így a maradék mennyiség az edény cserénél "elvihető" lesz.